rice 02 Berenjila

برنج عضو ثابت نیمی از سفره‌های جهان

برنج یکی از مهم‌ترین غلات جهان است طوری که نیمی از جمعیت جهان به این گیاه وابسه است. همانطور که می‌دانید در کشور ما نیز یکی از غلات ثابت سفره ها است که در پخت انواع غذاها کاربرد دارد. طبق گزارشی در سال 2018 تولید جهانی برنج برابر با 782 میلیون تن بوده است. بزرگ‌ترین تولید کنندگان این ماده غذایی با ارزش به ترتیب کشور های هند، چین، اندونزی، بنگلادش، ویتنام و… می باشند.

تاریخچه

مطالعات نشان می‌دهد برنج حدود 1300 هزار سال پیش در رودخانه پرل چین سرچشمه گرفته است. برنج از آسیای شرقی به مناطق جنوبی تر و آسیای جنوبی گسترش یافت. سپس این ماده غذایی توسط استعمارگران اروپایی از آسیای غربی به اروپا و آمریکا معرفی شد.
در مورد تاریخ ورود و کشت برنج در ایران نظرات مختلفی وجود دارد اما قدیمی ترین سند مکتوب مربوط به کشت برنج در ایران برمی‌گردد به کتاب فردوس‌الحکمه از علی‌بن سهل‌بن الطبری که در سال 236 هجری قمری نوشته شده است.

گیاه شناسی

بطور کلی برنج را می‌توان به سه دسته زودرس ( 130 تا 145 روز ) ، متوسط‌رس ( 150 تا 160 روز ) و دیررس ( 170 تا 180 روز ) تقسیم کرد. ریشه این گیاه تا عمق 20 تا 25 سانتی‌متری خاک نفوز می‌کند و نوع آن سطحی و افشان است. رشد برگ ها و ریشه‌های برنج ارتباط مستقیم باهم دارند به این صورت که هرچقدر رشد برگ ها بیشتر باشد، ریشه گیاه نیز رشد بیشتری خواهد داشت.

 ساقه برنج بند بند و تو خالی است و در فواصل مختلف ساقه، جداره‌های سختی وجود دارد که توپر هستند. تعداد این گره ها در ساقه بین 10 تا 20 عدد می باشد. ارتفاع بوته برنج در ارقام مختلف بطور متوسط 50 تا 150 سانتی‌متر می‌باشد.

برگ های گیاه برنج متناوب بوده و بصورت متقابل در ساقه ایجاده شده و رشد می‌کنند. تعداد برگ‌ها در ارقام مختلف متفاوت می‌باشد اما بطور کلی در ارقام زودرس 14 تا 15 برگ، ارقام متوسط‌رس 16 تا 17 برگ و ارقام دیررس 18 تا 19 برگ بر روی هر ساقه وجود دارد.

برنج ایرانی

تولید برنج در ایران سالانه کمی بیش از 2 میلیون تن می‌باشد. با وجود انواع برنج خارجی همچنان برنج ایرانی به دلیل کیفیت و عطری که دارد جزو بهترین ها است. از گونه‌های برنج ایرانی می‌توان به برنج هاشمی، شیرودی، فجر، عنبربو، طارم، صدری ( شامل انواع دم سیاه، دم زرد، دم سرخ) بینام، علی-کاظمی، و… اشاره کرد.

استان‌های گیلان و مازندران قطب‌های تولید این ماده با ارزش در ایران هستند و در رتبه های بعدی استان‌های گلستان، فارس، خوزستان و اردبیل (دشت مغان) قرار دارند.

فواید برنج

دانه های این گیاه به دلیل داشتن کربوهیدرات فراوان به سوخت و ساز بدن کمک کرده و باعث تولید انرژی می‌شود. ویتامین ها و مواد معدنی فراوان در دانه‌های برنج، عملکرد متابولیک تمام ارگان‌های بدن را افزایش می‌دهد.

این دانه‌ سفید فاقد هرگونه چربی مضر، کلسترول و سدیم هستند، به همین دلیل با خوردن برنج می‌توان از چاقی جلوگیری کرد. اما نباید فراموش کرد استفاده بیش از حد این گیاه مانند تمام غلات دیگر چاقی به همراه دارد.

بطور کلی از فواید دیگر این ماده غذایی می‌توان به تامین فوری انرژی، تثبیت سطح قند خون، بهبود حرکات روده، کنترل فشار خون و … اشاره کرد. برای اطلاع کامل از فواید کامل برنج می‌توانید مقاله فواید برنج را بررسی کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درحال بارگذاری ...
مقایسه محصولات
لیست مقایسه محصولات شما خالی می باشد!