معرفی برنج هاشمی ( پرطرفدارترین برنج ایران )
یکی از پرفروشترین و رایجترین انواع برنج ایرانی، برنج هاشمی است. به همین دلیل در این مقاله میخواهیم به بررسی ویژگیهای برنج هاشمی بپردازیم. این برنج به علت طعم و عطر بینظیرش بسیار محبوب بوده و طرفداران زیادی دارد.
در شالیزارهای استان گیلان این نوع برنج بیشتر از هر نوع برنج دیگری کشت میشود. این برنج علاوه بر استان گیلان در استانهای مازندران و گلستان نیز کشت میگردد. لازم به ذکر است باتوجه به آب و هوای استان گیلان، این استان بهترین منطقه برای کشت این نوع برنج بشمار میرود.
برنج هاشمی چیست؟
از بهترین و برترین برنجهای خوب و خوش پخت ایرانی میتوان به برنج هاشمی اشاره کرد. این برنج مربوط به منطقهی خاصی نیست و در اغلب نقاط شمالی کشور کشت میگردد. دانههای این برنج دارای ظاهری بلند و چاق بوده و همینطور رنگی سفید متمایل به کرم دارند.
طول دانههای این برنج پس از پخت به 13 میلیمتر هم میرسد و قد بلندتری نسبت به سایر برنجهای ایرانی دارد. عطر و طعم این برنج بسیار مطبوع بوده و پس از پخت نیز ماندگاری بالایی خواهد داشت. برای تشخیص آن در شالیزارها باید به طول ساقه و خوشه آن که نسبت به سایر برنجها بلندتر است، توجه نمایید.
کاشف برنج هاشمی
نام کاشف این برنج، یوسف هاشمی است و نام این برنج نیز از کاشف آن یعنی آقای هاشمی به جای مانده است. این برنج در سال 1364 توسط یوسف هاشمی کشف شد و در سال 1370 به تولید انبوه رسید.
کاشف برنج هاشمی در زمین خود خوشههای طلایی برنجی را مییابد که از سایر برنجها، دارای دانههای بلندتری بوده است. وی آنها را جدا کرده و تا سال بعد نگهداری میکند.
آقای هاشمی این خوشهها را جدا از بذرهای دیگر کاشته و در سال بعد مشاهده میکند که آنها پس از برداشت با برنجهای دیگر تفاوت دارند. یوسف هاشمی هرسال مقداری از بذرهای برنج جدید را میکارد تا اینکه در سال چهارم به حدود 50 کیلو از آن دست مییابد.
سپس آوازه این برنج به گوش کشاورزهای دیگر هم میرسد و به علت کیفیت بینظیری که دارد، به سرعت محبوب شده و به بازار رسمی ایران معرفی میگردد. در حال حاضر هاشمی از گرانترین و همچنین مجلسیترین نوعهای برنج محسوب میشود.
ویژگیهای برنج هاشمی
هاشمی از آن دسته از برنجهای ایرانی به شمار میآید که در برابر آفات بسیار مقاوم بوده و به دلیل باریک بودن ساقهاش مانع از حضور کرم ساقهخوار درون خود خواهد شد، به همین علت نیاز به سم کمتری دارد.
کرم ساقهخوار نوعی حشره است که در ساقه زندگی میکند و هرچه جایش فراختر باشد، زندگی بهتری برای این نوع کرم فراهم شده و درنتیجه به ساقهی برنج آسیب بیشتری میرساند. اما این نوع برنج به این کرم این اجازه را نمیدهد و این موضوع یکی دیگر از ویژگیهای برنج هاشمی به شمار میآید.
قیمت برنج هاشمی
از آنجایی که هاشمی جزو برنجهای اعلا و مرغوب محسوب میشود، درنتیجه دارای قیمت بالاتری نیز میباشد. بنابراین در هنگام خرید برنج هاشمی بدانید که با یکی از گرانترین برنجهای ایرانی سر و کار دارید.
برای اطلاع از آخرین قیمتهای این برنج محبوب میتوانید از صفحه خرید برنج هاشمی بازدید نمایید.
البته عطر و طعم بینظیر این برنج جبران قیمت بالای آن را مینماید و در هنگام پخت قطعا از انتخاب خود راضی خواهید بود. هاشمی برخلاف برنجهای خارجی که عطر و طعم خاصی ندارند، پس از پخت عطرش در خانه میپیچد و در هنگام خوردن میتوان از طعم فوقالعادهای آن نهایت لذت را برد.
مشخصات شکل ظاهری هاشمی
برنج هاشمی گیلان جزو برنجهای قد بلند محسوب میشود. ساقه و خوشههای این برنج از سایر برنجها بلندتر است. هنگامی که خوشه این برنج در کنار برنجهای دیگر قرار میگیرد، به قد بلند آن پی میبریم.
تعداد شلتوکهایی که در طول خوشه قرار میگیرند سبب قد بیشتر برنج میگردند. از طرفی به دلیل ساقه بلند هاشمی، هر زمینی برای پرورش این برنج مناسب نیست و زمین این برنج باید از نظر مواد مغذی در حد مناسبی باشد.
چنانچه توانایی شالیزار این برنج از نظر مواد مغذی در حد مناسبی نباشد و نتواند تغذیه مناسبی را برای برنج هاشمی فراهم نماید، این برنج خم شده و ساقههایش بر روی زمین میافتد. به این حالت اصطلاحا میگویند ساقه برنج خوابیده و یا افتاده است.
این موضوع همواره جزو دغدغههای شالیکاران برای این نوع برنج بوده و میباشد. زیرا افتادن ساقه برنج باعث خرد شدن دانههای برنج شده و در نهایت منجر به پایین آمدن ارزش محصول میشود.
هاشمی گیلان به چند دسته تقسیم میشود؟
برنج هاشمی دو نوع کلی داشته و به دستههای سرد و گرم تقسیم میشود. نوع سرد این برنج ساقه باریکتری نسبت به نوع گرم آن دارد. سرد بودن برنج یعنی یک هفته تا ده روز دیرتر از نوع گرم آن میرسد و به گفتهی یوسف هاشمی نوع سرد برنج از نوع گرم آن بهتر است.
برنجهایی که قبل از هاشمی کشت میشد
برنج بینام و برنج خزر از برنجهای برتر شمال ایران بودهاند که با محبوب شدن برنج هاشمی، این برنجها کم کم از شالیزارهای شمال خالی شدند. در اوایل دهه هفتاد برنج دیگری نیز به اسم علی کاظمی متولد شد که این برنج نیز در نواحی غربی استان گیلان به سرعت کاشته شد و گسترش پیدا کرد.
استقبال مردم و کشاورزان از این دو نوع برنج به اندازهای افزایش پیدا کرد که دیگر، تعداد کشاورزانی که برنج بینام و خزر میکاشتند سال به سال کاهش یافت. امروزه اثری از برنج بینام و خزر در بازار نمیتوان یافت.
نحوه پخت برنج هاشمی
در بین انواع برنجهای ایرانی پخت این برنج بسیار پرآوازه است، زیرا پخت این برنج بسیار مجلسی میباشد. برنج هاشمی گیلان ضمن عطر مناسبی که دارد، در زمان پخت بسیار خوش قد بوده و هر فردی را به خود علاقمند مینماید. بهترین روش برای پخت این برنج روش آبکش است.
نحوهی قد کشیدن برنج به مرغوب بودن آن هم بستگی دارد. البته بهتر است برای ری کردن آن از روش آبکش استفاده نمایید. برای این روش میتوانید از نکات زیر استفاده کنید:
- انتخاب ظرفی متناسب با مقدار حجم برنج
- هنگامی که برنج در حال جوشیدن است میتوان چند قطعه یخ در قابلمه ریخت
- افزودن روغن مایع در حین جوشیدن برنج
- هنگام آبکش کردن بر روی برنج آب سرد بریزید
با رعایت تمامی این نکات میتوانید، برنجی مجلسی و خوش طعم را آماده نمایید.
تفاوت برنج طارم هاشمی با هاشمی اصل
در هنگام خرید برنج هاشمی باید به این نکته توجه نمایید که برنج طارم هاشمی در مازندران کشت شده و با هاشمی گیلان تفاوت دارد. برنج طارم هاشمی دارای عطر و بوی کمتری بوده و قد کوتاهتری هم نسبت به نوع گیلانی خود دارد. بنابراین باید در انتخاب این برنج دقت و توجه کافی داشته باشید تا بتوانید نوع مرغوب و درجهی یک آن را تهیه کرده و از خواص بینظیرش بهرهمند گردید.
جمع بندی
در این مقاله به معرفی کامل دانههای هاشمی پرداختیم و این برنج محبوب را از لحاظ ظاهری بررسی کردیم. شناخت این نوع برنج برای کسانی که قصد خرید برنج هاشمی را دارند از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا بدون شناخت کافی از این نوع برنج ممکن است در خرید آن دچار مشکل شوید. علاوه بر آن ممکن است برخی از فروشندگان، ارقام دیگر برنج را به اسم برنج هاشمی به شما بفروشند.
- Admin
- شهریور 10, 1401
- 324 بازدید