برنج شیرودی

معرفی برنج شیرودی

برنج شیرودی دارای پخت مناسبی است و جزو پرفروش‌ترین برنج‌های ایرانی مانند برنج هاشمی در شمال کشور شناخته می‌شود. این برنج برای افرادی مناسب است که به دنبال خرید یک برنج ایرانی خوشپخت با قیمت مناسب هستند. به همین دلیل در این نوشته می‌خواهیم بدانیم رقم شیرودی چیست و به آشنایی با این برنج بپردازیم.

یکی از سخت‌ترین کارهای ممکن در هنگام خرید برنج ایرانی، انتخاب برنجی ارزان با پخت مناسب است. برنج شیرودی انتخابی مناسب برای کسانی است که تمایل دارند برنج ایرانی را با قیمتی مناسب و پخت عالی تهیه نمایند. با ما همراه باشید تا با ویژگی‌های اصلی این برنج پرفروش بیشتر آشنا شوید.

برنج شیرودی

در این قسمت قصد داریم به معرفی برنج شیرودی بپردازیم. این برنج در سال 1369 با پیوند دو گونه برنج به نام‌های خزر و طارم دیلمانی به وجود آمد. برنج خزر برنجی پر محصول و برنج طارم دیلمانی نوعی از برنج کم محصول بود. پیوند این دو نوع برنج گونه‌ی جدیدی به نام برنج شیرودی را به وجود آورد.

این گونه‌ی جدید در سال 1375 به صورت آزمایشی در شالیزارهای شهرستان آمل، تنکابن و همینطور چالوس به صورت آزمایشی کشت و برداشت شد. نتیجه این پیوند دارای کیفیت و طعم مناسبی گردید و این موضوع مورد توجه کشاورزان قرار گرفت. در سال 1383 پس از انجام آزمایشات نهایی نام این برنج برای یادبود شهید هشت سال دفاع مقدس منطقه تنکابن، شهید علی اکبر شیرودی نام گرفت و توزیع آن در میان کشاورزان با استقبال بالایی روبه‌رو شد.

دو ویژگی مهم

برنج شیرودی درجه یک
معرفی برنج شیرودی 5
  1. به دلیل اصلاح ژنتیکی و مقاومت بالای این برنج در برابر آفات، رقم شیرودی یکی از پاک‌ترین ارقام برنج ایرانی می‌باشد.
  2. ساختار و بافت این برنج با ارقام دیگر متفاوت بوده و ظاهر استخوانی شیرودی شبب شده تا دانه‌های این برنج بعد از پخت به یکدیگر نچسبد.

این برنج مال کجاست؟

یکی از سوالاتی که در ارتباط با آشنایی با برنج شیرودی مطرح می‌شود، این است که برنج شیرودی مال کجاست؟ نخستین بار این برنج در استان مازندران کشت گردید و برداشت شد. امروزه این برنج در نواحی شهرهای شرقی استان مازندران و همینطور استان گیلان و گلستان کشت می‌شود.

کارشناسان می‌گویند این برنج دارای کیفیت و پخت مطلوبی می‌باشد و از لحاظ پخت هم بسیار شبیه به برنج معروف هاشمی است. اما این برنج از نظر عطر قابل قیاس با برنج هاشمی نیست. زیرا عطر این برنج متوسط بوده و آن چیزی که در آن مشهود است، پخت و طعم مناسب‌اش می‌باشد.

قیمت برنج شیرودی

از دیگر دلایل محبوب بودن این برنج، قیمت مناسب شیرودی است. پس می‌توان نتیجه گرفت این برنج قیمت اقتصادی و مناسبی دارد. برنج‌هایی که پر محصول هستند، دارای قیمت متوسط و ارزان می‌باشند. بدین ترتیب قیمت برنج شیرودی به این دلیل مناسب است که جزو دسته پر محصول قرار می‌گیرد و در مقایسه با برنج‌های دیگر مانند هاشمی، طارم و … قیمت پایین‌تری دارد.

برای اطلاع از آخرین قیمت ارقام شیرودی می‌توانید به فروشگاه برنجیلا مراجعه کرده و این برنج را تهیه نمایید.

مشخصات برنج شیرودی

  • رنگ دانه سفید و تا حدی کدر
  • رنگ شلتوک کاهی
  • طول دانه خام: 2/7
  • طول دانه بعد از پخت: 5/12
  • عرض دانه: 2 میلی‌متر
  • دارای عطر نسبتا متوسط
  • شکل ظاهری مشابه طارم هاشمی
  • یکدست و فاقد خرده برنج
  • مقاوم به ریزش و ورس
  • مقاوم به بیماری بلاست
  • مقاوم به کرم برگ‌خوار
  • مقاوم به کرم ساقه‌خوار
  • مقاوم به بیماری ژیبرلا

معرفی برنج شیرودی

برنج شیرودی چیست
معرفی برنج شیرودی 6

شیرودی (shirodi rice) دارای طبعی سرد بوده و در مناطقی مانند کوهستان‌ها ، کوه‌پایه‌ها و مناطق سردسیر استان‌های شمالی بازدهی بیشتری دارد. همچنین این برنج دارای مزایای زیادی مانند مقاوم بودن در برابر آفات و بیماری‌هاست که این امر موجب استفاده حداقلی کشاورزان از سموم می‌شود.

این برنج اصلاح شده می‌باشد و در برابر انواع آفات مانند کرم ساقه‌خوار و برگ‌خوار، شیت بلایت و همینطور لکه قهوه‌ای مقاوم بوده و به بیماری‌های رایج شالیزارهای کشت برنج مثل بلاست و پوسیدگی طوقه دچار نمی‌شود. درنتیجه در زمان کاشت نیازی به سم‌پاشی ندارند و محصولات عاری از آلودگی‌های شیمیایی خواهند بود.

شالیزارهای این برنج در هر هکتار به صورت میانگین به مقدار 8 تن محصول داده و پس از ارقام برنج خزر و همینطور برنج فجر در رده سوم برنج‌های پرمحصول قرار دارند. همانطور که اشاره شد یکی از دلایل اصلی قیمت مناسب این برنج، بازدهی بیشتر آن نسب به دیگر ارقام برنج است.

کیفیت برنج شیرودی درجه یک نیز به پای برنج‌های معروف ایرانی مانند برنج طارم و هاشمی نمی‌رسد و همین موضوع باعث شده تا این برنج با قیمت مناسب‌تری در اختیار خریداران قرار بگیرد. با این حال کیفیت و ماندگاری شیرودی درجه یک از برنج‌های خارجی بسیار برتر بوده و همین موضوع موجب استفاده شیرودی در مجالس و اکثر رستوران‌ها شده است.

استفاده از این برنج شما را متوجه این مسئله می‌نماید که رقم شیرودی ماندگاری بالایی پس از پخت دارد و این موضوع خود یکی دیگر از ویژگی‌های مثبت این نوع برنج می‌باشد. متاسفانه برخی از ارقام برنج بعد از پخت ماندگاری کمی دارند و پس از گذشت چند ساعت کیفیت بافت خود را از دست می‌دهندو اما خوشبختانه رقم شیرودی از آن دسته برنج‌هایی است که بعد از گذشت چند ساعت با کمی حرارت دوباره بافت نرم و قابل قبولی به خود می‌گیرد.

تفاوت برنج شیرودی با سایر برنج‌ها

همانطور که گفته شد برنج شیرودی درجه یک دارای عطری متوسط بوده و میزان عطر آن به اندازه‌ای نیست که از ظرف بیرون بزند و در محیط پخش شود. از طرفی برنج فجر در مقایسه با این برنج دارای عطر بیشتری می‌باشد. اما در طعم این دو برنج با هم برابرند و در قد کشیدن نیز باید بگوییم رقم شیرودی بیشتر از برنج فجر قد می‌کشد.

برنج هاشمی و برنج شیرودی از نظر ظاهری بسیار شبیه به هم بوده و تنها در عطر و طعم تفاوت دارند. برنج هاشمی از عطر خوبی برخوردار بوده و بعد از پخت، عطرش در محیط پخش می‌شود. همچنین طعم برنج هاشمی نیز لذیذتر است و طرفداران بیشتری دارد. این برنج در قد کشیدن نیز از شیرودی جلوتر بوده و بعد از پخت 13 میلی‌متر قد می‌کشد. این در حالی است که این برنج یعنی شیرودی، حدود 12.5 میلی‌متر قد خواهد کشید.

یکی دیگر از نکاتی که در ارتباط با معرفی برنج شیرودی باید بدانید، نحوه کشت و زمان برداشت آن است. کشت این برنج با آغاز سال جدید یعنی ماه فروردین آغاز شده و کشاورزان طی مراحلی بذر این برنج را آماده می‌کنند و با فراهم کردن خزانه، آماده کردن شالیزار، پاشیدن بذر در خزانه، کاشت محصول، وجین کردن و همینطور سم‌پاشی، اقدام به برداشت این برنج می‌نمایند.

کیفیت برنج شیرودی

برنج شیرودی دارای ظاهری خوب و مجلس پسند بوده و همین ویژگی‌ها از مزایای اصلی این برنج محسوب می‌شود. ظاهر این برنج استخوانی و بلند است و بعد از پخت نیز به میزان زیادی قد می‌کشد و نرم و مرطوب باقی می‌ماند. این موضوع به این دلیل است که میزان آمیلوز دانه برنج مناسب بوده و در حدود 23 درصد است. همانطور که گفته شد این برنج از پیوند برنج دیلمانی و برنج طارم به دست آمده و بذر آن در آزمایشگاه اصلاح ژنتیکی شده است.

طرز پخت برنج شیرودی

معرفی برنج شیرودی
معرفی برنج شیرودی 7

طرز پخت 99 درصد برنج‌های ایرانی مشابه هم بوده و نیاز به سخت‌گیری برای پخت این برنج نیست. بنابراین در پخت این برنج نیز همانند برنج‌های دیگر عمل نمایید. لازم به ذکر است اگر کیفیت آب و ظرف مورد نظر برای پخت این برنج مناسب باشد، پخت این برنج شما را شگفت زده خواهد کرد.

روش آبکش: برنج را به مدت یک تا دو ساعت در آبی ولرم و مقداری نمک قرار داده و سپس آب برنج را تخلیه نمایید و برنج خیس خورده را درون آب جوش بریزید. بعد از اینکه برنج نیم‌پز شد، آن را درون آبکش ریخته و یک لیوان آب سرد روی آن بریزید. پس از اینکه آب برنج به طور کامل کشیده شد، آن را درون قابلمه ریخته و روی شعله‌ی کم قرار دهید تا پس از 30 دقیقه برنج شما آماده شود.

روش کته: در این روش باید به ازای هر پیمانه برنج کهنه، یک و نیم پیمانه آب و به ازای هر پیمانه از برنج تازه، یک پیمانه آب به آن اضافه نمایید. سپس برنج را روی شعله زیاد قرار دهید تا زمانی که آب آن تبخیر شود. حالا شعله را کم کنید و اجازه بدهید برنج دم بکشد.

جمع بندی

در این مقاله به مشخصات برنج شیرودی (shirodi rice) پرداختیم و گفتیم این برنج دارای دانه‌های کشیده و یکدست بوده و بعد از پخت نیز از شکلی مجلسی برخوردار است. قطعا طبخ غذاهای مختلف با شیرودی شکیل‌تر شده و شما می‌توانید برای مهمانی‌های خود روی این برنج حساب ویژه باز کنید. این برنج بعد از پخت دون دون شده و دانه‌های آن بهم نمی‌چسبد و دقیقا به همین دلیل است که در بسیاری از رستوران‌های معتبر به جای استفاده از برنج‌های خارجی از این برنج محبوب استفاده می‌شود تا علاوه بر صرفه جویی در هزینه، از پخت عالی آن نیز بهره‌مند بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درحال بارگذاری ...
مقایسه محصولات
لیست مقایسه محصولات شما خالی می باشد!